Odmowa przyjęcia mandatu,sprawa skierowana do sądu grodzkieg

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aceman
    Classic
    • 2010
    • 10

blind_walker, nie owijajac w bawełne na odcinku 25 km, od czasu wyjechania z garażu do punktu docelowego , przy predkosci sredniej 80 km/h (miasto/traska=50/50) spalanie teraz w zime 5.5 L/100km, jak jade (tak jak wczoraj) około 140km/h caly czas 200km trasy spalanie 6.4L/100km(chwilowe koło 5.5L/100km), chwilowe spalanie przy 80 km/h-siudmy (7) bieg 3.5 L/100km , teraz chłodniej dlużej sie nagrzewa troszke, ale chyba nie jest zle, i nie opieram sie na samym komputerze przez 2 tys km, mierzyłem dokładnie na podstawie dystrybutora i wsumie sie pokrywa MAX 0.2 roznicy.A srednie na MAXI-DOT z całego przebiegu tj 7 tys/km to 6.1L/100km.Nie bede sie tu rozdrabnial że dotarcie czy cos, tak to wyglada wg. wskazan komputera
    Dla mnie bajka w porownaniu z poprzednim autem (benzyna)spalanie w miescie 14L/100km , trasa od 10.5 L do 12 L/100km.

A jesli chodzi o doposazenie: hmmm...... miałem zamiar wziac wszytsko co sie da dosłownie do niej, jeszcze skora , columbus, podgrzewany tył i cos tam jeszcze, ale... skora... dla mnie problem trzeba raz na poł roku czy troszke czesciej zadbac o nia, zrobi sie rysa od "ostrego" guzika=problem itd itp, columbus mi jak narazie zbedny, navi mam dobre w telefonie i moge wrzucic mape jaka chce itd, a podgrzewany tył - rzadko kogo kolwiek z tyłu woże , nie oszczedzalem na samochodzie, nie miałem raczej ograniczenia finansowego.
  • B_KRK
    Drive
    • 2009
    • 73

Witam
    Ten dział jest od problemów i usterek. Treść tematu można zaliczyć pod "problem" więc proszę o nie usuwanie tematu.
    Wczoraj zatrzymała mnie policja za rzekomy przejazd na czerwonym świetle. Wjeżdżając na skrzyżowanie światło było zielone (dodam tylko, że nie była to "drogówka" tylko prewencja). Pan policjant, który notabene był bardzo niemiły chciał ukarać mnie mandatem w wysokości pięciuset złotych. Na nic zdały się moje tłumaczenia, że wjechałem na skrzyżowanie jak paliło się światło zielone. Mandatu nie przyjąłem. Panowie nie mieli żadnego nagrania. Jest ich słowo przeciwko mojemu słowu. Nie jechałem sam, mam świadka potwierdzającego moją wersję. Podejrzewam, że słowo policjanta jest więcej warte niż moje, ale czy jest jakaś szansa?Pan policjant powiedział, że niedługo przyjdzie mi wniosek z sądu. W ogóle czy można taki wniosek sporządzić bez mojego podpisu? Czy zostanę wezwany na rozprawę czy odbędzie się ona bez mojego udziału? Będę wdzięczny za poradę
    bottomless red piggybank

Komentarz

• bardzozlymisio
      Ambiente
      • 2008
      • 208

Z tego co pamietam, nic nie podpisywałem, tylko odmówiłem przyjęcia. Po jakimś czasie przyszło zaproszenie. Jednak był to pierwszy i ostatni raz, ze sie na to porwałem. Ewidentnie nie było mojej winy, zostało to potwierdzone przez świadków. Pani sędzia była jednak innego zdania i stwierdziła, ze moje zachowanie nosiło znamiona chęci uzyskania odszkodowania (tyle, że auto było służbowe a w dużym koncernie jedyne co mogłem uzyskać w takim przypadku to opierdol od przełożonego).
      Rady - jak chcesz wygrać(znaczy uniknąć mandatu i punktów), wez prawnika ze sobą, jak sam zaatakujesz udowodnią ci, że jesteś wilebłądem. Zbadaj może w pobliżu była jakaś kamera (bank, bankomat, CCTv w magazynie, sklepie)?
      Lepiej sie pojawić niż zostawic to swojemy biegowi, bo zawsze masz szanse (jakies).
      U mnie policjant był głupi jak roślina, niedbale zrobił notatkę z miejsca, zpytany w sadzie przeze mnie czyje bylo auto - stwierdził że moje a było służbowe, nie zbadał uczestników na trzewość, nie zrobił zdjęć....) i tak przegrałem mając opinię biegłego potwierdzająca, ze koleś wymusił. Drugim uczesnikiem był brat szwagra syna sasiada... z tej wiochy co gliniarz. Wniosek: slowo gliniarza jest 10 razy wiecej warte niz twoje.

Komentarz

• lookash_
        Rider
        • 2009
        • 302

Do sądu raczej będziesz musiał biegać, jak przyjdzie wezwanie. Wszystko zależy od sytuacji na skrzyżowaniu, czy skręcałeś czy jechałeś prosto. Skręcając nie masz prawa wjechać nie mając pewności że opuścisz skrzyżowanie i lepiej iść na komisariat i wyrazić skruchę. Jak na wprost to jakieś szanse są i nie jest tak że słowo policjanta jest więcej warte. Jednak koszty sądowe zazwyczaj zniechęcają większość kierowców.
        Czarny Szkodnik

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bardzozlymisio
          : slowo gliniarza jest 10 razy wiecej warte niz twoje.
          i tu sie nie zgodze - juz nie w tych czasach. Ale dobrze napisales z tymi kamerami itd. Moze gdzies cos uchwyciło. Pojedz na miescie zrób fotki gdzie stali "stróże prawa", bo moze na to wyjdzie ze nie mogli widziec "czerwonego" lub na konktretnym zakazie co im nie wolno tego robic a jest praktykowane.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Casper
            Rider
            S_OCP Member
            • 2008
            • 649
            • Audi

Konsekwencje odmowy przyjęcia mandatu zostały uregulowane w przepisie art. 99 k.p.w. W takim przypadku /lub w razie nieuiszczenia w wyznaczonym terminie grzywny nałożonej mandatem zaocznym/ organ, którego funkcjonariusz nałożył grzywnę, występuje do sądu z wnioskiem o ukaranie. W tym wniosku zaznacza się, że obwiniony odmówił przyjęcia mandatu albo że nie uiścił grzywny nałożonej mandatem zaocznym, a w miarę możności podaje się także przyczyny odmowy. W konsekwencji nie ma żadnych ograniczeń dla sądu , co do wysokości ewentualnej kary za wykroczenie. O zagrożeniu tym decyduje wyłącznie naruszony przepis kodeksu wykroczeń, a więc obwiniony może być ukarany karą surowszą, niż zaproponowana w trybie mandatowym.

W procedurze wykroczeniowej przewidziano tzw. nadzwyczajny środek zaskarżania w postaci uchylenia prawomocnego mandatu. Zgodnie z art. 101§ 1 k.p.w. mandat karny /prawomocny/ podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje z urzędu albo też na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu Organem uprawnionym do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznawania sprawy /sąd rejonowy lub grodzki/, na którego obszarze działania grzywna została nałożona.
            źródło:
            Kod:
            http://www.lubuska.policja.gov.pl/kwp/policja_radzi/ruch_drogowy/mandaty
            może to coś pomoże i wyjaśni, tak jak napisali dobrze by było mieć nagranie z kamery potwierdzające Twoją wersje
            Była 1.9 TDI AHF Elegance
            190KM/395Nm

Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
            277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• B_KRK
              Drive
              • 2009
              • 73

Zdobycie nagrania jest niestety raczej niemożliwe. Niby są na tym rondzie kamery, ale nie wiem kto za to odpowiada i to obsługuje. Jedyne co to mam świadka, który jechał ze mną samochodem.
              bottomless red piggybank

Komentarz

• baca10
                RS
                • 2009
                • 6225

B_KRK, idz do urzedu miasta lub na straz miejska oni powiedza kto za kamery odpowiada, tyko tu rodzi sie pytanie czy byly wlonczone :roll:

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dowiedz sie kogo te kamery...nawet jak nie bedziesz miał nagrania....to sędzia weźmie to pod uwage (powinna), ze chciałes udowodnić swoja niewinność. Wiec tak czy inaczej warto ....

Komentarz

• star200
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 177

generalnie zazwyczaj w opinii sądu słowo funkcjonariusza jest bardziej wiarygodne, tym bardziej, że w tym konkretnym przypadku było ich dwóch. Poza tym z doświadczenia wieloletniego zawodowego kierowcy, czasem lepiej schować ambicję i zapłacić. W Tym konkretnym przypadku przegrasz sprawę (najprawdopodobniej) i pokryjesz koszty rozprawy. Zawsze możesz wprawdzie się odwołać... ale... nie polecam tej opcji. Chyba, że jestes bogaty(wątpię, bo Skodą jeździsz nie Leksusem) albo masz dobrego prawnika i dużo szczęścia. Pozdrawiam i łączę się w bólu :cry:

Komentarz

• bardzozlymisio
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 208

Jesli sa tam kamery monitoringu miejskiego napisz pismo niech ci udostepnia nagranie, jesli ci omowia, to sad moze sobie sam zazyczyc ich pokazania - jedynie trzeba zbadac kto tym zawiaduje - moze koledzy tutaj wiedza. A takie nagrania to podstawa w dzisiejszych czasach - miedzy innymi na podstawie ich nagran wsadzili tego Polaka w anglii podejrzanego o gwalt.
                      To bylo w krakowie? w ktorym miejscu tak z ciekawosci?

Komentarz

• entranger
                        Drive
                        • 2009
                        • 71

Bierz prawnika, bo bez niego nie masz szans. Jesli masz swiadka i slyszal on aroganctwo policjanta, dolicz mu to do rachunku. Policje tez trzeba wychowywac.

Pamietaj, ze w takich sytuacjach mozesz umocnic demokracje, a nie dac sie zastraszyc ludziom, ktorzy gdyby nie to ze przygarnela ich policja, to by byli bezrobotni. Z reszta jak zycie uczy, do wielkich miast bierze sie chlopakow z glebokiej prowincji, co wzmaga ich kompleksy i powoduje, ze nie lubia nikogo i niczego, co nie przypomina im ich rodzinnych pastwisk.

Duchowo jestem z Toba. Sam mialem wiele przepraw z milicja/policja/szwadronami smierci (Peru) i powiem Ci jedno - ciezko z nimi wygrac, bo sady biora ich strone, ale jesli choc raz Ci sie to uda, to bedziesz mial takie uczucie, ktorego nie da sie opisac.

Walczmy o demokracje w tym kraju i nie pozwolmy deptac jej milicyjnymi buciorami!!!

Skoda Octavia II 1.9TDI BXE 77kW

Komentarz

• tomkr82
                          Drive
                          • 2009
                          • 52

Spokojnie kolego, nie tak od razu do sądu. Policjanci z zaistniałej sytuacji sporządzają notatkę, która trafi do Policjanta zajmującego prowadzeniem się czynności wyjaśniających w sprawie o wykroczenia. Tam prowadzący postępowanie przesłucha Policjantów, którzy byli na miejscu zdarzenia. Najprawdopodobniej na tej podstawie zostanie zformułowany dla Ciebie zarzut. Zostaniesz wówczas wezwany na komendę, gdzie zostanie Ci przedstawiony zarzut. Do zarzutu tego przyznasz się lub nie i złożysz wyjaśnienia. W wyjaśnieniach możesz podać ewenualnych innych świadków zdarzenia. Możesz też jeszcze na tym etapie przyznać się do zarzucanego czunu i dobrowolnie poddać karze zaproponowanej przez Policjanta. Wówczas etap "sądowy" odbywa się zaocznie, nawet bez Twojej obecności. Jeśli nie przyznasz się, sprawia idzie do sądu i na sprawę wzywani są świadkowie tj Policjanci i inni i Sąd przesłuchuje powtórnie świadków, zapoznaje się z dowodami i podejmuje jakąś decyzję. Jeśli któryś ze świadków nie stawia się, sprawa jest przekładana na inny termin. Świadkom przysługuje zwrot kosztów dojazdu. Jeśli w efekcie zostaniesz skazany, Sąd może obciążyć Cię kosztami i opłatami Sądowymi (a oprócz tygo jakaś kara za popełnione wykroczenie). Decyzja należy do Ciebie. Pozdro
                          Toma

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8044
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez B_KRK
                            Wjeżdżając na skrzyżowanie światło było zielone (dodam tylko, że nie była to "drogówka" tylko prewencja).
                            A kiedy wyjechałeś ze skrzyżowania? Bo tu może być problem http://www.prawojazdy.com.pl/files/k...u_drogowym.swf

Strona 11 oddział 7 Art 25 punkt 4 ustęp 1
                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Re: Odmowa przyjęcia mandatu,sprawa skierowana do sądu grodz

Zamieszczone przez B_KRK
                              Witam
                              Ten dział jest od problemów i usterek. Treść tematu można zaliczyć pod "problem" więc proszę o nie usuwanie tematu.
                              Wczoraj zatrzymała mnie policja za rzekomy przejazd na czerwonym świetle. Wjeżdżając na skrzyżowanie światło było zielone (dodam tylko, że nie była to "drogówka" tylko prewencja). Pan policjant, który notabene był bardzo niemiły chciał ukarać mnie mandatem w wysokości pięciuset złotych. Na nic zdały się moje tłumaczenia, że wjechałem na skrzyżowanie jak paliło się światło zielone. Mandatu nie przyjąłem. Panowie nie mieli żadnego nagrania. Jest ich słowo przeciwko mojemu słowu. Nie jechałem sam, mam świadka potwierdzającego moją wersję. Podejrzewam, że słowo policjanta jest więcej warte niż moje, ale czy jest jakaś szansa?Pan policjant powiedział, że niedługo przyjdzie mi wniosek z sądu. W ogóle czy można taki wniosek sporządzić bez mojego podpisu? Czy zostanę wezwany na rozprawę czy odbędzie się ona bez mojego udziału? Będę wdzięczny za poradę
                              Miałem identyczną sytuację parę lat temu
                              Propozycja była też 500pln. Odmówiłem.
                              W sądzie grodzkim dostałem 100pln + koszty 16,50,-

Komentarz

• B_KRK
                                Drive
                                • 2009
                                • 73

Re: Odmowa przyjęcia mandatu,sprawa skierowana do sądu grodz

Zamieszczone przez kazik4x4
                                Zamieszczone przez B_KRK
                                Witam
                                Miałem identyczną sytuację parę lat temu
                                Propozycja była też 500pln. Odmówiłem.
                                W sądzie grodzkim dostałem 100pln + koszty 16,50,-
                                Liczę na to, że chociaż mi zmniejszą wymiar kary, bo 500 zł to trochę dużo.
                                bottomless red piggybank

Komentarz

• mozgi
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1129
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM

to jest tylko moje zdanie więc spokojnie:

postawie się na miejscu kolegi B_KRK ,

przejeżdżam przez skrzyżowanie na zielonym a tu nagle ktoś mnie zatrzymuje, bo twierdzi że przejechałem na czerwonym. Chyba za to wykroczenie jest 500zł i jeszcze kilka punktów, ciekawe ile chętnych by sie znalazło przyjąć ten mandat,(ja nawet gdyby powiedział 50zł to też bym odmówił jak kolega; mając ze sobą świadka). tak jak koledzy mówią weź sobie prawnika, dowiedz się kto zarządza kamerkami ( za każdym razem bym dokumentował wizytę, tzn, żebyś miał dowód, że byłeś itd.). ja bym jeszcze skargę napisał do ich przełożonych, ze nadużywają swoich uprawnień( każdy później ma ciepło na jednostce :szeroki_usmiech )

Przeważnie w prewencji pracują młodzi stażem i wiekiem, niedoświadczenie osoby to też może sąd weźmie pod uwagę, porób zdjęcia gdzie stali, może powinieneś udać sie jeszcze do osób, którzy sterują sygnalizacją, może jakaś awaria była- tez bym wziął jakieś zaświadczenie czy była sprawna czy nie.

Ja bym walczył, musisz byc pewny siebie, jest dużo istytucji, którzy pomagają np. Helsińska Fundacja Praw Człowieka itd.,

U nas na forum widziałem kilka osób, którzy siedzą w prawie, więc moze coś podpowiedzą z doświadczenia.

PS. Jest jeszcze gazeta lokalna, media :P

Decyzja należy do Ciebie
                                  ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
                                  Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• B_KRK
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 73

Zamieszczone przez mozgi
                                    to jest tylko moje zdanie więc spokojnie:

postawie się na miejscu kolegi B_KRK ,

przejeżdżam przez skrzyżowanie na zielonym a tu nagle ktoś mnie zatrzymuje, bo twierdzi że przejechałem na czerwonym. Chyba za to wykroczenie jest 500zł i jeszcze kilka punktów, ciekawe ile chętnych by sie znalazło przyjąć ten mandat,(ja nawet gdyby powiedział 50zł to też bym odmówił jak kolega; mając ze sobą świadka). tak jak koledzy mówią weź sobie prawnika, dowiedz się kto zarządza kamerkami ( za każdym razem bym dokumentował wizytę, tzn, żebyś miał dowód, że byłeś itd.). ja bym jeszcze skargę napisał do ich przełożonych, ze nadużywają swoich uprawnień( każdy później ma ciepło na jednostce :szeroki_usmiech )

Przeważnie w prewencji pracują młodzi stażem i wiekiem, niedoświadczenie osoby to też może sąd weźmie pod uwagę, porób zdjęcia gdzie stali, może powinieneś udać sie jeszcze do osób, którzy sterują sygnalizacją, może jakaś awaria była- tez bym wziął jakieś zaświadczenie czy była sprawna czy nie.

Ja bym walczył, musisz byc pewny siebie, jest dużo istytucji, którzy pomagają np. Helsińska Fundacja Praw Człowieka itd.,

U nas na forum widziałem kilka osób, którzy siedzą w prawie, więc moze coś podpowiedzą z doświadczenia.

PS. Jest jeszcze gazeta lokalna, media :P

Decyzja należy do Ciebie
                                    Nie wiem skąd się wzięli..powiedział, że jechał za mną (patrzę bardzo często w lusterko wsteczne) i wcale ich tam nie widziałem za sobą..dostrzegłem dopiero jak jechali za mną na sygnale..Pan policjant nawet pozwolił sobie na wycieczkę w stylu "Myśli Pan, że ma Pan 2.0 turbo to Panu wszystko wolno na drodze?" (pomijam fakt, ze to 1.8 t)
                                    opłaca się brać prawnika na taką sprawę za 500 złotych?

ktoś wcześniej pytał gdzie to miało miejsce..jechałem generała Andersa i na rondzie Kocmyrzowskim skręcałem w prawo w Bieńczycką..
                                    bottomless red piggybank

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8162
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll...0302/193531822 i co Wy na to?

Komentarz

• mozgi
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1129
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AKL 1.6 MPI 101 KM

szczerze mówiąc czytając ten artykuł to też bym nie uwierzył księdzu( brak swoich światków,robiąc zamieszanie wokół mediów, najpierw pozwala a poźniej zabrania ich uczestnictwa), ich było dwóch a on sam - więc nie ma o czym mówić
                                        ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
                                        Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8044
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

piotrek_os, nic, przekroczył i o co mu chodzi? Że ksiądz?

Komentarz

• mozgi
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1129
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                            piotrek_os, nic, przekroczył i o co mu chodzi? Że ksiądz?
                                            chyba chodzi bardziej, oto, że to był ksiądz profesor prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego i że jest szefem tej katedry

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8044
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez mozgi
                                              chyba chodzi bardziej, oto, że to był ksiądz profesor prawa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego i że jest szefem tej katedry
                                              Jestem zwolennikiem aby wszyscy płacili mandaty łącznie z posłami, ministrami i resztą uprzywilejowanych ludzi bez wyjątku.

Komentarz

• bzyq_74
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3467
                                                • Volkswagen
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                                Jestem zwolennikiem aby wszyscy płacili mandaty łącznie z posłami, ministrami i resztą uprzywilejowanych ludzi bez wyjątku.
                                                To tylko nasze pobożne życzenia.
                                                Dodałbym jeszcze aby opłaty za mandaty były progresywne (% z rocznych dochodów).
                                                PS. Wtedy taki Kurski beknąłby na 10 tys. i by już nie warczał tylko skomlał.
                                                MARCIN
                                                Mój szkodnik

Komentarz

• jasiek13
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 8

Sprawa wygląda bardzo prosto. Jest to sprawa o wykroczenie drogowe, w związku z czym może być wydany nakaz karny pod twoją nieobecność ale na pewno będziesz o terminie rozprawy zawiadomiony. Moim zdaniem nie ma zbyt wielkich szans, gdyż jest to słowo obywatela przeciw słowu funkcjonariusza publicznego, który jest na służbie. Wymiarem mandatu karnego jesteś związany do 500 zł a Sąd może to albo zmniejszyć albo zwiększyć. Przedawnienie w takich sprawach, o ile nic się nie zmieniło to 2 lata. Możesz próbować podważać słowa policjanta, ze względu na jego możliwość obserwacji w danym momencie, czy mógł to widzieć dokładnie z radiowozu, czy drugi policjant też widział to zdarzenie ale z praktyki - niestety - nie masz zbyt dużych szans.

Komentarz

Pracuję...